Sisäistä lämpöä luoden

 

Sanon sen suoraan samantien: ei tämä maaliskuinen kylmyys minua sen kummemmin vaivaa, eikä ihmetytäkään. Ja kyllä, samanaikaisesti huomaan välillä pihalle astuessani kuvittelevani kesän kaiken lumen keskelle, valo kun jo välillä kielii hitaasti (mutta varmasti) lähestyvästä vehreämmästä vuodenajasta. Kuten viime postauksestani kävi ilmi, valon lisääntyminen tosin aiheuttaa kehossani enemmän hämminkiä kuin miinusasteet. Ei, ettenkö iloitse pikkuhiljaa paljastuvista rinteistä tai linnunlaulun lisääntymisestä, päinvastoin – kyllä minullakin kuplii vuodesta toiseen jokin kevään aiheuttama sulous ja toivo pinnan alla, ehkä suorastaan fyysinen aistimus jostain uudesta, jostain alati muuttuvasta, jostain elävästä.
Olen huomannut tuon kokemuksen voimistuvan varsinkin jäänlähdön aikaan – jotenkin joen vapaana virtaamisesta tulee ihme. Eilenkin sen jäällä pystyi vielä mainiosti kävelemään, joten hetken kai joudun tuota vielä odottamaan, mutten oikeastaan mitenkään sinänsä malttamattomana. Olen tällä viikolla ymmärtänyt liikkua lempeästi, kierrättäen energiaa enemmän kuin sen tuulettamista pihalle. Malttanut jäädä paikoilleni, tai pysähtynyt kääntämään kasvoni aurinkoa kohti. Ihastellut jään ja lumen eri muotoja. Ja, tunneillani hakenut sulavaa, vaivatonta liikettä, pehmeitä linjoja; luonut tilaa yksityiskohdille ja niiden aistimiselle. Vaivattomuus on eri asia kuin laiskuus tai mukavuudenalueella pysyminen – aistin sen kehossani, itsessäni, voimaannuttavana ja voimavarojani kunnioittavana tapana olla, osallistua. Sanoipa sen eräs toinenkin tanssija tunnin jälkeen – miten mukavasti maltillisempikin liike lämmittää, ja varsinkin sisältä.
Joki on edelleen jäässä, ja kevääseen vielä muutama askel. Voi ne ottaa kevyemminkin, ja nauttia samalla näköalasta, revontulista iltapimeässä tai kimaltelevasta hangesta päivisin. Tai harmauden hiljaisesta hitaudesta, tarvittaessa.
Lempeää loppuviikkoa!

Talvitaidetta

Talvitaidetta

Kevättaikaa

Kevättaikaa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s