Sääntöjen keskellä kukkii vapaus

Vasta otsikkoa pohtiessani tajusin, että sivuan omalta osaltani viime viikon keskustelua sääntöjenasettelusta, niiden hyödystä ja siitä ainakin toisinaan kyseenalaistettavan kiittämättömästä asemasta josta niiden asettaja saattaa itsensä löytää. Toisaalta, kun säännöt ovat oikeasti järkeenkäypiä ja kannattavat kasvua ja maailman avartumista, niilläkin on mielestäni paikkansa.
Onneksi! olen tanssinopettaja, ja onneksi! tunneilleni saapuvat lähinnä vapaasta tahdostaan tanssimaan haluavat. Ja: onneksi! – käyttämämme säännöt kumpuavat useimmiten kehosta, sen tarpeista ja hyvinvoinnin edistämisestä, sekä elämänlaadun parantamisesta (no, noin sanovat kai kaikki joilla on oma lehmä ojassa. Mutku mun lehmä on oikeasti …hyvä lehmä).

Viime lauantain I LOVE NIA-tunnilla pääsivät taas valloillen muoto ja vapaus (form and freedom), kaksi ääripäätä jotka saattavat jakaa tanssijat kahteen leiriin: heihin,  jotka syystä tai toisesta vierastavat kymmenen sekunnin vapaatanssipyrähdystä, ja heihin jotka menevät sisäiseen solmuun joutuessaan seuraamaan järjestelmällisiä askelia. Vaan tätähän Nia tekee (mielestäni melkein) parhaiten: tuo näennäiset vastakohdat lähemmäs toisiaan, osoittaa miten niistä voi käytännöntasolla hyötyä, kummastakin.

Askelsarjat, lyöntien tai potkujen laskeminen, suunnanvaihto, tai jopa vain se, että pitää huolen siitä että tukijalan kantapää pysyy lattiassa kun toinen jalka potkaisee – nämä ruokkivat kaikki järjestelmällistä puoltamme, haastavat meitä liikkumaan ehkä meille uusilla tavoilla, tuovat vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa liikkeitä. Vapaa liike avaa meille puolestaan mahdollisuuden itse-ilmaisuun, musiikin vietäväksi antautumiseen – jopa kaaoksen hyväksymiseen, tai “apua en tiedä mitä teeeeeeeeeen”-tunteen tunnistamiseen – ja ehkä vähitellen jopa selättämiseen.
Luin myös ilokseni mukavan kuvauksen vapaatanssin eri ulottuvuuksista: se voi olla kanava itse-ilmaisulle (luot ja ilmaiset tietoisesti jotain sinulle uutta), kehonhuollolle (käytät liikettä eheyttääksesi itseäsi fyysisesti) tai itsensä altistamista omien kuntoon liittyvien rajojen venyttämiselle. Näin vapaakin liike saa kehykset jotka ehkä rajaavat kokemusta pienemmäksi, turvallisemmaksi, selkeämmäksi. Ja sekä vapaus että muoto tukevat niin oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista kuin kehon ja keskushermoston ehdollistamista uusille tavoille tai liikeradoillekin. Ja sittenkin myös muodon sisältä löytyy yksilöllistä vapautta – vapaus valita miten muotoa toteuttaa.

Tiesitkö muuten, että jokaikinen Nia-tunnilla tanssittu kappale on saanut alkunsa vapaasta tanssista? Jepjep. Kumpi tuli ensin… kana vai muna? 😉

Muoto + vapaus = tasapaino (kuvan otti Laura Hellsten)

Muoto + vapaus = tasapaino (kuvan otti Laura Hellsten)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s