Ihon alle Heurekan Bodyworlds-näyttelyssä

Bodyworldsin hopeasurffaaja.

Bodyworldsin hopeasurffaaja. Kuvat eivät tosin tee oikeutta näyttelyn upeille kolmiulotteisille plastisoinneille.

Viime jouluna katsoimme iltapäiväviihteenä Daniel Craigin tähdittämän Casino Royale-elokuvan. Yhdessä kohtauksessa James Bond jahtasi roistoa halki näyttelyn jossa ihmiskehoa esiteltiin mielestäni ennennäkemättömällä tavalla. Totesin että jos tuollainen näyttely olisi oikeasti olemassa, minutkin löytäisi sieltä.  “Onhan se”, sanoi herra Missä siihen. “Se on saksalaisen kokoama, maailmankuulu.” No, niinpä tietenkin.
Kun jonkun ajan päästä muistin etsiä näyttelyinfoa netistä, kävi ilmi että Bodyworlds oli rantautumassa Tikkurilan Heurekaan. Nyt, kun näyttelyaikaa on jäljellä enää muutama viikko, olen vihdoinkin ehtinyt käydä kyseisen katsastamassa; viiden päivän sisällä kahdesti. Ja kyllä, menisin kolmannenkin kerran. Tai, kuten eräs näyttelyssä viime viikolla seurassani ollut ystäväni sanoi:
– Olisipa minulla tämä näyttely kotonani. Voisin sitten kiertää sitä päivittäin, muistuttaa itseäni siitä miten ihmeellisiä olemmekaan.

Oletin itse että näyttely saattaa olla heikkohermoisille liikaa (itse käännän katseeni muualle kun neulaa työnnetään ihon alle), mutta toisin todistettiin . Esillä on koko elämän kiertokulku eikä mikään kohde tunnu turhalta tai asiaankuulumattomalta vaikka keskustelua voikin syntyä (esimerkiksi seksiin liittyvästä tabusta, tai sikiöiden sukupuolesta). Kehojen ja elinten poikkileikkaukset, läpikuvaukset ja räjähdysmäiset avaukset tarjoavat hätkähdyttävän näkö-alan fyysiseen ytimeemme. Niiden tahallinen, lahjoittajien suostumuksella ylläpidetty nimettömyys luo kosketuspinnan ihmisyyden yhdistäviin tekijöihin, mahdollisuuden samaistua näkemäänsä: yksittäistä ihmiskohtaloa tärkeämmäksi nousee kehon monimutkainen nerous ja ainutlaatuisuus.
Uuden sydämen käynnistyminen 28 päivää munasolun hedelmöityksestä on niin älyttömän pienestä kiinni – ja kuitenkin aivan jokaikinen meistä on täysin, täysin uniikki kappale. Ihmeellistä on myös se, että sykkeestämme vastaa koko elämämme pieni, paljaalla silmällä havaitsematon eteissolmuke jonka luoma pieni ukkosmyrsky on sydämemme luonnollinen tahdistin. Vaikkemme välttämättä evoluution kruununjalokiviä vieläkään, niin ihmeitä olemme me. Ihmeitä.

Heurekan Bodyworlds-näyttely on auki 22.9. asti. Viimeisellä viikolla joka päivä klo 10-22.
Suosittelen lämpimästi (ei tosin aivan pienille lapsille, ja toisaalta joka tapauksessa mieluiten vahvasti läsnäolevan aikuisen seurassa). Kummallakin kerralla näyttelynkiertämiseen kului ainakin kolme tuntia, ja olo oli sekä tyhjä että täynnä kun pääsimme porteista ulos.

Advertisements

One thought on “Ihon alle Heurekan Bodyworlds-näyttelyssä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s