Vaaleista ja valinnoista

Eri, ja sama, sittenkin.

Eri, ja sama, sittenkin.

Itse asiassa äidyn harvemmin puhumaan varsinkaan puoluepolitiikasta. Vaalituloksen selvittyä naamakirjassa kuitenkin näkyi niin pelokkaita ja ahdistuneita reaktioita että pisti vihaksi. Viha taas pisti miettimään omia tuntemuksiani asian suhteen. Kävi ilmi että ne menevät kutakuinkin näin:

En tiedä miten tai jos bussikuski joka pysähtyi päästääkseen minut suojatien yli äänesti, mutta moikkasin häntä ja hän minua. En tiedä miten tai jos postinkantaja joka toi minulle paketin äänesti, mutta auringonpaiste ilahdutti meitä kumpaakin. En tiedä miten tai jos naapurin täti äänesti, mutta aion vastedeskin käydä kahvilla hänen luonaan. Tämän lisäksi uskon edelleen että sillä, miten kohtelen itseäni ja muita, on merkitystä. Pidän edelleen itsestäänselvyytenä että sillä, miten puhun mistä puhun, on vaikutusvaltaa. Että se, mitä edustan ja tuon esille voi olla ratkaisevaa sekä oman että muiden hyvinvoinnin kannalta.

Ja siitä äänestysprosentista: 70 % äänioikeutetuista äänesti, 30 % jätti äänestämättä. Äänestämättä jättäminen on tällä hetkellä demokratiassamme vaihtoehto, riippumatta siitä millaiseksi se koetaan. En saanut kaivettua esille millaisia ihmismääriä edellämainitut prosenttiluvut edustavat, mutta koen tärkeäksi että heidätkin muistetaan kun keskustelu Suomen nykytilanteesta käy kiivaana. Äänestämättä jättäminen ei välttämättä tarkoita epäkiinnostusta yhteiskuntaa kohtaan, sydämettömyyttä tai tyhmyyttä (ei toisaalta näiden vastakohtiakaan). Äänestämättä jättäminen voi yksinkertaisesti olla merkki siitä, ettei politiikka nykyisessä muodossaan ja toteutuksessaan kiinnosta, ettei sen viesti yksinkertaisesti löydä perille. Välillä mietin myös miten hyvin edes äänestävät ovat paneutuneet valintaansa tai sen seurauksiin. Tänä vuonna kuuluin äänestäjiin, mutta olen minä jättänyt äänestämättäkin.

*

Nettikalenteri kertoo, että viikko 17 on aluillaan, ja että vuodesta on edelleen 255 päivää jäljellä. Aion kulkea käsikkäin toivon kanssa vastedeskin; uskoa hyvään päivään tänään ja vielä parempaan tulevaan. “Divide et impera” on vaan niinku niin last season.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s